ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ

 

Το ελαιόλαδο έχει γίνει γνωστό από γενιά σε γενιά  όχι μόνο για τις εσωτερικές θεραπευτικές ιδιότητες του, αλλά και ως μία  φυσική, βαθιά ενυδατική κρέμα διείσδυσης για την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και το μαλάκωμα του ιστού. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το προτεινόμενο για την ενυδάτωση του δέρματος και μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμο αφού είναι πλούσιο σε όλα τα είδη των θρεπτικών ουσιών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών που χρειάζεται  το σώμα,..

Στους ανθρώπους η γήρανση οδηγεί σε σταδιακή, δομική και λειτουργική βλάβη του δέρματος. Ο ιστός του δέρματος περνά μέσα από μια σειρά αλλαγών. Μερικά από αυτά τα σημάδια είναι ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά στρώματα του δέρματος (χόριο και επιδερμίδα) μεγαλώνουν λεπτότερα, η ελαστικότητα χάνεται, η περιοχή που ενώνει το χόριο προς την επιδερμίδα γίνεται λιγότερο προστατευμένη , αύξηση του ινωματώδους ιστού συμβαίνει με τη συσσώρευση του κολλαγόνου και ο ιστός είναι λιγότερο ικανός να καταπολεμήσει την αποκατάσταση των ζημιών.

Εξωτερικοί παράγοντες, όπως ακτίνες του ήλιου, επιταχύνουν τη γήρανση με την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Αν τα κύτταρα είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς που εξουδετερώνουν τη δράση τους, είναι δυνατόν να μειωθεί η κυτταρική βλάβη με τη χρήση αναστολέων που μειώνουν τον κίνδυνο. Ένας τέτοιο φυσικός αναστολέας είναι το ελαιόλαδο, του οποίου το λιπιδικό προφίλ είναι  παρόμοιο με εκείνου  του ανθρώπινου δέρματος.

Το ελαιόλαδο και τα φύλλα ελιάς είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να αναβάλλουν γήρανση. Με τη λήψη τους από τη φύση  απελευθερώνονται  αμέσως στο σώμα  και αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την παράταση της ζωής, καθώς συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των κυττάρων. Το ίδιο πράγμα ισχύει όταν εφαρμόζετε το ελαιόλαδο στο δέρμα μας. Όπως ίσως γνωρίζετε, το δέρμα μας πολλές φορές εκτίθεται  στη ρύπανση και σ’ άλλους παράγοντες που  προκαλούν τη γήρανση. Η χρήση του ελαιόλαδου για τη φροντίδα του δέρματος, θα περιορίσει τις ενέργειες αυτών των παραγόντων. Έτσι θα  απολαύσετε ένα όμορφο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ελαιόλαδο έχει ένα μεγάλο ποσοστό  βιταμινών Α, D και Κ, όπως και Ε, την κύρια πηγή  προστασίας κατά των εξωτερικών παραγόντων που ευθύνονται για  την οξείδωση των κυττάρων. Αποτελεί  μια καλή ενίσχυση σε συγκεκριμένες θεραπείες για τις διαταραχές του δέρματος, όπως ακμή, ψωρίαση και σμηγματορροϊκα εκζέματα.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι λόγω της έντονης αντιοξειδωτικής δράσης του, το ελαιόλαδο θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της συνεχούς οξειδώσεως, μία από τις διαδικασίες που επηρεάζει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος. Μελέτες της  βιταμίνης  Ε έχουν αρχίσει, αν και αυτά τα είδη των παρατηρήσεων παίρνουν πολύ χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι πειστικά στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Ωστόσο, η θεωρία είναι ότι το ελαϊκό οξύ πιστεύεται ότι παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της συνεχούς  οξείδωσης.

Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης μια φυσική ενυδατική κρέμα, που ονομάζεται σκουαλένιο. Το σμήγμα είναι αυτό που κάνει το δέρμα μας πάρα πολύ λιπαρό. Το σκουαλένιο όμως έχει την απίστευτη ικανότητα να αποκρύπτει αυτή τη λιπαρότητα. Αυτό σημαίνει ότι, όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα μας ελαιόλαδο, το σμήγμα θα μειωθεί, και θα αντιμετωπίσουμε  λιγότερα δερματικά προβλήματα από ό, τι πριν.

Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που υπάρχει στο ελαιόλαδο είναι η χλωροφύλλη. Αυτή βοηθά πολύ στην επούλωση των πληγών και άλλων σημαδιών. Οι κηλίδες της ακμής δεν θα είναι παρά ένα κακό όνειρο, μετά την εφαρμογή άφθονου ελαιόλαδου στο δέρμα μας.

Το ελαιόλαδο και τα λιπαρά οξέα εκχυλισμάτων από  φύλλα ελιάς οξέα είναι ένα φυσικό όπλο για άγριους αγκώνες, χέρια και επιδερμίδα, λέει η δερματολόγος Lisa Donofrio, MD, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Yale. Τα λιπαρά οξέα στο ελαιόλαδο είναι απαραίτητα για τις κυτταρικές μεμβράνες. Αυτά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι λιγότερο εύκολο να καταστραφούν από το οξυγόνο από άλλους τύπους λίπους. Και όταν η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα του δέρματος μειώνεται λόγω της γήρανσης, περιβαλλοντικοί  και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες ευθύνονται για την μείωση , της ελαστικότητας του δέρματος. Καθώς την ίδια στιγμή η απώλεια του νερού του δέρματος θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα την τραχύτητα του δέρματος. Συνεπώς εφαρμόζοντας τοπικά ελαιόλαδο παρέχουμε στο δέρμα λιπαρά οξέα για να απορροφηθούν από αυτό. Έτσι πετυχαίνουμε την ομαλοποίηση του λιπιδικού  στρώματος των  κυττάρων και τη βελτίωση της κατακράτησης της χωρητικότητας του νερού.

Καλλυντικά με ελαιόλαδο ή εκχυλίσματα φύλλων ελιάς περιποιούνται  το δέρμα μας ώστε να διατηρεί μια ισορροπημένη υγρασία, τόση ώστε να  μαλακώνει την ξηρή επιδερμίδα και να απορροφάται εύκολα για να θρέψει βαθιά κάτω από την επιφάνεια. Αυτή η θεραπευτική ποιότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για εκείνους που υποφέρουν από δερματικά εξανθήματα, έκζεμα, ψωρίαση και αλλεργίες. Τα προϊόντα με βάση φυσικά αιθέρια έλαια και υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να είναι λίγο ακριβά, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι  τέτοια  ώστε να  αξίζει το τίμημα.

Τα σαπούνια και σαμπουάν που είναι πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχουν  την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά που το δέρμα και τα μαλλιά επιθυμούν. Το άγχος, οι διατροφικές επιλογές, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, τα φάρμακα και η έκθεση σε υπεριώδεις ακτινοβολίες συμμετάσχουν στο επίπεδο  της υγείας του δέρματος και των μαλλιών. Το ελαιόλαδο αντικαθιστά την υγρασία και την ελαστικότητα που χάνεται σε αυτά τα στοιχεία, επειδή είναι φυσικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά  με  θεραπευτικές ιδιότητες.

Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση και στην διατήρηση της υγείας , της νεανικότητας και της ομορφιάς των  μαλλιών και του δέρματος. Οι πάσχοντες από πιτυρίδα χρησιμοποιούν  προϊόντα που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ελαιολάδου, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά για την πάθησή τους. Όσο πιο καθαρό (παρθένο) είναι ένα ελαιόλαδο, τόσο ευνοϊκότερα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας. Το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης σε μεγάλο βαθμό από συνθετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών και τους περιβαλλοντικούς ρύπους που αφήνουν τα μαλλιά εύθραυστα και θαμπά.

Σαμπουάν με βάση το ελαιόλαδο, μαλακτικά και θεραπείες με ζεστά έλαια ενυδατώνουν τα μαλλιά από το δέρμα έως το τριχωτό της κεφαλής, επιστρέφοντας φυσική δύναμη, λάμψη και γενική υγεία σε ταλαιπωρημένα μαλλιά  χωρίς να τα βαραίνουν.

Όταν λαμβάνεται από το στόμα το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων, του αδύνατου δέρματος και των άλλων σημαδιών γήρανσης. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πυκνότητας του δέρματος καθώς και στην αποκατάσταση οποιασδήποτε  δερματικής ζημιάς. Το ελαιόλαδο που εφαρμόζεται στο δέρμα μπορεί να το  προστατεύει από εξωτερικούς ερεθισμούς. Το ελαιόλαδο βοηθά στην επιβράδυνση  της διαδικασίας γήρανσης ολόκληρου του σώματος..

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Μια μελέτη του 2001 από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι άτριχα ποντίκια που εκτέθηκαν σε επιβλαβείς δόσεις ηλιακού φωτός και που στη συνέχεια καταπραΰνθηκαν με ελαιόλαδο ανέπτυξαν λιγότερους καρκίνους του δέρματος. Δεν γνωρίζουμε εάν το δέρμα των ανθρώπων θα αντιδράσει το ίδιο με τα άτριχα ποντίκια, αλλά είναι πιθανό ότι τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο θα μπορούσαν να βοηθήσουν πάρα πολύ στην πρόληψη του καρκίνου στον άνθρωπο.

Το ηλιακό φως καταστρέφει το DNA και δημιουργεί αιτίες που προκαλούν οξειδωτική βλάβη. Το ελαιόλαδο έχει πολυφαινόλες και άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον τύπο της βλάβης που οδηγεί σε καρκίνο. Το φθηνότερο ραφιναρισμένο ελαιόλαδο δεν φάνηκε  να βοηθά τα ποντίκια όσο το φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η χρησιμότητα της μελέτης αυτής είναι ασαφής, δεδομένου ότι καμία ποσότητα ελαιολάδου θα μπορούσε να αναιρέσει όλες τις ζημιές που προκαλούνται από τον ήλιο. Μια σοφότερη επιλογή θα ήταν να αποφύγουμε τον ήλιο, να χρησιμοποιούμε  ένα καπέλο και αντηλιακά και να χρησιμοποιήσουμε το ελαιόλαδο για μια σαλάτα.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη από την Ιρλανδία απέδειξε το ρόλο του ελαιολάδου σε αντικαρκινική δίαιτα. Φαίνεται ότι το λυκοπένιο της ντομάτας είναι πιο αποτελεσματικό για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος όταν συνδυάζεται στη διατροφή με ελαιόλαδο. Αυτά τα τρόφιμα όταν καταναλώνονται από κοινού παρέχουν ισοδύναμη προστασία όπως ένας χαμηλός αντηλιακός δείκτης προστασίας για τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Και πάλι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καλύτερη προστασία από τον ήλιο παρέχεται από καπέλα, ρούχα και ελάχιστη έκθεση.